28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’deki yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için bir dizi vergi artışına giderken, çalışan ücretlerinde de kısıtlamalar hayata geçirmişti.
Hükümet, her ne kadar açıklamalarında emekli ve memurları enflasyon karşısında ezdirmediklerini savunuyor olsa da, alınan yeni karar emekli ve memurun tabutuna adeta son çiviyi çakacak.
MEMURLAR İÇİN O UYGULAMAYA SON VERİLDİ
Gazeteci Cem Küçük ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştiren Şimşek, yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede ekonomiye yönelik birçok bilinmeyeni açıklarken, milyonlarca vatandaşın beklediği zam haberleri hakkında da kritik uyarılarda bulundu.
2008 yılında alınan ve ilk olarak 2009 yılı itibarıyla memur ve emekli maaş zamlarına yansıtılan ‘refah payı’ uygulaması, yeni ekonomi modeli ve bütçede yapılacak değişiklikler nedeniyle bu yıl memurlar için hayata geçirilmeyecek.
Bakan Şimşek ile yaptığı görüşmenin detaylarını aktaran Küçük, kendisine bu yılbaşında memurlara yönelik ‘refah payı’ uygulamasına gidilmeyeceğinin söylendiğini belirterek, memurlara yapılacak zam oranının yalnızca enflasyon seviyesinde kalacağını duyurdu.
Geçtiğimiz yıllarda TÜİK’in açıkladığı rakamlar sonucu oluşan yıl sonu enflasyonunun üzerine refah payı eklenerek yapılan memur zamları, hükümetin 14 Mayıs seçimleri öncesinde en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çekmesinin ardından yürürlükten kaldırıldı.
MEMURLARIN ALACAĞI ZAM ORANI GİDEREK NETLEŞİYOR
Refah payı eklemesi ortadan kaldırıldığında, memurlar için yalnızca enflasyon seviyesinde bir ücret farkı maaşlara yansıtılacak. Bir başka deyişle, ilk 9 ayın enflasyonunu yüzde 61.53 olarak açıklayan TÜİK, yılın son 3 ayının verilerini de kamuoyuna duyurmasıyla birlikte memur zamlarını da gıyaben ilan etmiş olacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay yayımladığı rapor ile yılın son 3 ayında görülmesi muhtemel enflasyon oranları ile yıl sonu enflasyonunun yüzde 68,01 oranında gerçekleşeceğini duyururken, bu oran aynı zamanda memurların yılın ikinci yarısında yüzde 40,28’lik bir enflasyon farkı alacağı anlamına geliyor.
EMEKLİLER İÇİN DURUM DAHA FARKLI…
Emekliler içinse yapılacak maaş hesaplamaları memurlardan farklılık gösteriyor.
Özellikle Temmuz ayında yapılan yüzde 25’lik zammın kök maaşlara yansıtılması ve halihazırda 7 bin 500 lira maaş alan milyonlarca emeklinin artıştan yararlanamamış olması, 2024 itibarıyla seyyanen bir zam yapılmasını zorunlu kılıyor.
İktidar, emekli maaşlarında yapacağı değişiklik ile bir yandan en düşük emekli maaşı alan kişi sayısını yukarı çekerek, ortalama emekli maaşını tabana yaklaştıracak, bir yandan da yüksek maaş alan emeklilere yapılacak artışı sınırlı tutacak.
ASGARİ ÜCRET İÇİN BEKLENTİ 16 BİN LİRA
Küçük, Bakan Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından mevcut ekonomik verilerin sonucunda asgari ücretin 15 bin 500 ile 16 bin lira seviyelerine çıkarılmasını beklediğini açıklarken, asgari ücrete yapılacak zam bir yandan da emekliler için hayata geçirilecek artışa referans olacak.
AKP’nin ilk yıllarında en düşük emekli maaşı, asgari ücretin yüzde 20 kadar üzerindeyken, an itibarıyla 7 bin 500 lira olan taban emekli aylığı, 11 bin 402 lira olan asgari ücret tutarının neredeyse yarısına tekabül ediyor.
SGK Uzmanları, hükümetin 31 Mart 2024 yerel seçimlerini düşünerek adım atacağını iddia ederken, en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasında makasın kapanması bekleniyor.