“Tiyatro Advocato”, 20 yılda 240 kez seyircilerle buluştu

Bursa Barosu avukatlarından oluşan “Tiyatro Advocato” adlı tiyatro grubu, 20 yılda sahnelediği 20 farklı oyunla 240 kez sanatseverlerin karşısına çıkma gururunu yaşıyor.

Baroya kayıtlı avukatlar tarafından 2004’te kurulan ve “Tiyatro Advocato” ismiyle oyunlarını sahnelemeye başlayan topluluk, yıllardır seyirci önüne çıkıyor.

Her sezon farklı konuları ele alan ve farklı şehirlerde de gösterilerini sürdüren avukatlar, tiyatro sahnelerindeki performanslarıyla izleyicinin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Önceki sezonlarda aralarında Yunan oyun yazarı Aristophanes‘in “Barış Oyunu”, Haldun Taner‘in “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” ve “Rosenbergler Ölmemeli” gibi oyunlarını sergileyen topluluk, bu sezon ise İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu William Shakespeare‘in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı oyununu sahneliyor.

Her oyunun elbisesinden dekor tasarımına kadar bütün süreçleri, 27 avukatın oluşturduğu topluluk tarafından hazırlanıyor. Kuruldukları günden bu yana her sezon farklı oyun sahneleyen “Tiyatro Advocato”, 20 yılda 240 kez tiyatroseverlerle buluştu.

Tiyatro yönetmeni ve topluluğun kurucusu İzzet Boğa, serbest avukat olarak çalıştığını, 20 yıldır bu toplulukla ilgilendiğini söyledi.

Ara vermeden yıllardır oyunlarını sergilediklerini belirten Boğa, bu süreçte birçok festivale katılarak ödüller aldıklarını dile getirdi.

Boğa, sadece Bursa’da değil, ülke genelinde takdir edilen bir tiyatro topluluğu haline geldiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

Bursa Barosu, bu tiyatroyu benimsedi. Bir baronun şehrin içerisinde var olma nedeni, hukukunu üstünlüğünü gelecek kuşaklara aktarmak, idealini yerine getirirken sanatın dilini de kullanmaktır. Devamlılık da çok önemli. Seyircimiz her sene oyunları takip edip beğendi. Biz de iyi ve güzel oyunlar sahneledik. Elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya gayret ettik. Bir sonraki oyun, biraz daha kendimizi zorlayacak oyunların peşinde koştuk. Seyircinin ilgisi devam ettikçe adliye çevresinden şehre, tiyatroyu takip eden seyirci kitlesine, oradan da başka şehirlere doğru ulaştı. Bu halka genişledikçe, seyircinin ilgisi arttıkça da devamı geldi. Seyircinin ilgisiyle ve beğenisiyle yıllardır sahneleri dolduruyoruz.”

“Ciddi takipçi kitlemiz var”

İzzet Boğa, bu sezon 20. yıla özel Shakespeare’in zor bir oyununu sergilediklerinin altını çizdi.

İlk kez Shakespeare’in bir oyununu sahneye koyduklarını belirten Boğa, “Bu bakımdan bizim için biraz sınır aşma senesi oldu. Bu yılı da böyle taçlandırmak istedik. Her zaman ciddi takipçi kitlemiz var ve oyunlarımızın duyurusunu yaptığımız anda bir saat içinde bütün davetiyelerimiz tükeniyor.” şeklinde konuştu.

Boğa, öğrenme isteğiyle her seferinde biraz daha kendilerini geliştirmeye gayret ederek 20 yılda çok ciddi repertuvara eriştiklerini vurguladı.

“Hobimizi işimiz gibi yapıyoruz”

Tiyatronun asistanı olan avukat Tuğçe Alsaç da bu senenin kendileri için önemli olduğunu ve konu aldıkları oyunun da bunu özel yaptığını söyledi.

Önemli hazırlık süreci geçirdiklerini ve özenerek işlerini yaptıklarını anlatan Alsaç, “Gerçekten çok büyük kolektif çalışmayla neredeyse sahnede gördüğünüz dekorundan kostümüne kadar her şeyi ekip olarak biz yaptık.” dedi.

Alsaç, çok keyifli ve yorucu süreç geçirdiklerinden bahsederek, şunları kaydetti:

Profesyonel ekip değiliz ama avukat olmanın getirdiği disiplin mevcut. Profesyonel ekip olmasak da bu işi ciddi disiplinle ve büyük ciddiyetle yapıyor olmamız seyirciye geçiyor. Seyirci de takdir ediyor, mutlu oluyoruz. Gerçekten izlendiğinde ciddi şekilde tiyatro kanalından yorumlar yapıldığını görüyoruz. Beğeniler çok güzel. Sahnede kendimizden bağımsız başka biri olarak yer alıyoruz.” (AA)

 

Related Posts

2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) ayrıntıları belli oldu. Peki, 2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Atlas Üniversitesi 1. Psikoloji Öğrenci Kongresi düzenlenecek

İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Kulübü tarafından düzenlenen Atlas Üniversitesi 1. Psikoloji Öğrenci Kongresi, 24 Nisan 2025 tarihinde gerçekleşecek.

Quick Sigorta, 23 Nisan İçin Çocuklara Sanatsal Etkinlikler Düzenliyor

Quick Sigorta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında çocuklara yönelik sanatsal etkinlikler düzenliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Quick Sigorta’nın Ataşehir’deki genel müdürlük binasında yer alan Quick Art Space, 23 Nisan …

Trabzon’da 23 Nisan Coşkusu: Etkinlikler Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde

Trabzon’daki Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, sabah 11.00’de başlayacak etkinliklerin 16.00’ya kadar devam …

Burak Ata, Yeşilay Malatya Şube Başkanlığında 4. Yılını Doldurdu

Yeşilay Malatya Şube Başkanı Burak Ata, üniversite öğrencisiyken arkadaşına destek olmak üzere tanıştığı Yeşilay’da, gönüllülükte 10’uncu, şube başkanlığında ise 4’üncü yılını geride bırakıyor. Yeşilay Malatya Şube Başkanı Burak Ata, AA muhabirine …

KDK, Çocukların Taleplerini Hızla Çözümledi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), çocukların “kütüphanedeki içme suyu sorununun giderilmesi”, “tadilat nedeniyle kullanıma kapatılan okul bahçesinin açılması” ve “okul önüne trafik ışığı ve uyarı levhası konulması” gibi taleplerini, ilgili kurumlarla …