SGK duyurmuştu: Yıpranma payı düzenlemesi ne anlama geliyor? Erken emeklilik kalktı mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamını Daralttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı olarak bilinen yıpranma hakkı ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. SGK, hangi mesleklerin artık bu haktan faydalanamayacağını belirleyen yeni bir kısıtlanan meslek kodu listesi yayınladı. SGK yıpranma hakkı kaldırılan meslekler ve erken emeklilik durumuyla ilgili detayları açıkladı.

Erken Emeklilik Durumu

SGK’nın verilerine göre, bazı işyerleri aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli, sekreter gibi normalde yıpranma hakkı olmayan çalışanları da yanlış şekilde bu kapsama dahil etti. Bu nedenle, SGK, kapsam dışı meslekleri belirleyerek bu uygulamaları engelledi.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan‘ın belirttiğine göre, SGK’nın yaptığı incelemeler sonucunda, bazı çalışanların yanlış meslek koduyla bildirildiği ve bu nedenle fiilen yıpranma hakkına sahip olsalar bile erken emeklilik hakkını kaybettikleri ortaya çıktı. Özellikle itfaiye şoförleri, sadece “şoför” olarak bildirildiğinde bu haktan mahrum kaldı.

4 Bin 873 Meslek Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamı Dışında

SGK’nın yayınladığı yeni listede tam 4 bin 873 meslek, fiili hizmet süresi zammı kapsamı dışına çıkarıldı. Bu meslekler arasında dikkat çekenler şunlar: oda başkanları, siyasi parti başkanları, armatör, genel müdürler, rektör, banka kredi müdürü, finans müdürü, halkla ilişkiler uzmanı, yazılım koordinatörü, dekan, öğretmen, müftü, veteriner, tercüman, matematikçi, ziraat uzmanı, aşçı, hırdavatçı.

SGK’dan İşverenlere Uyarı

SGK, işverenleri doğru bildirim yapmaları konusunda sert bir şekilde uyardı. Özellikle fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinde, sadece riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanların bu haktan faydalanabileceğini vurguladı. “Çalışmanın fiilen yapıldığı ve mesleki risklere maruz kalındığı durumlarda bu hak kullanılabilir” denildi.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı 2 şirketi daha “dış ticaret sermaye şirketi” statüsüne aldı

Ticaret Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ ile KCR Dış Ticaret AŞ’ye “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verdi.

Türkiye’de kurulan ve kapanan şirket sayılarında artış!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mayısta kurulan şirket sayısı, nisana kıyasla yüzde 15,5 artışla 7 bin 590’dan 8 bin 765’e çıktı. Aynı dönemde kapanan şirket …

Trump istiyordu, Ukrayna, nadir elementleri Türk şirkete açtı

ABD ile jeopolitik gerilim yaşayan Ukrayna, stratejik maden sahalarını Türkiye merkezli bir şirkete açtı. Altın, kaolin ve grafit gibi değerli yer altı kaynaklarının işletme hakkı, Onur Group adlı Türk firmasına verildi. Şirketin 2026 yılı itibarıyla …

Yarın 81 ilde internet bedava!

Türk Telekom, 20 Haziran Dünya Wi-Fi Günü’ne özel 81 ilde ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunuyor. Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden, “Türk Telekom olarak geniş bir yelpazede çağın yenilikçi imkanlarını …

Ticaret Bakanlığı desteklemişti! Kadınlar Türkiye’ye açılıyor

Ticaret Bakanlığı’nın verdiği destekler ile kadın kooperatif sayıları her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılının “Kooperatifler Yılı” ilan edilmesi üzerine Ticaret Bakanlığı, kooperatifler ile ilgili farkındalığı arttırmak ve …

Kanal İstanbul güzergahında devasa tarım alanı imara açıldı

Rapora göre Sazlıbosna Barajı’nın hemen yanında yer alan 2,5 milyon metrekarelik devasa bir tarım alanının yapılaşmaya açılması söz konusu… SAZLIBOSNA BARAJI YANI YAPIYA AÇILIYOR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kanal İstanbul …