Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İthalat İçin Yeni Ödeme Yöntemleri Belirlendi

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. İçerisinde değişiklikler bulunan Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konuldu.

Bakanlık Yetkileri Genişletildi

“Türk Parasını Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme şekillerine göre ithalatını düzenleme yetkisine sahip hale geldi.

Önceden sadece işlenmemiş madenleri kapsayan yetki, artık işlenmiş ürünleri de içermektedir.

Altın İthalatında Özel Düzenleme

Bakanlığın yayımladığı tebliğe göre, işlenmiş kıymetli madenler artık “peşin”, “mal mukabili”, “vadeli akreditifli”, “kabul kredili”, “vesaik mukabili” ve “bedelsiz” ödeme yöntemleriyle ithal edilebilecektir.

Ancak 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altının ithalatı sadece “mal mukabili”, “vadeli akreditifli” ve “kabul kredili” ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilebilecek. “Bedelsiz” ithalat ise sadece Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre mümkün olacaktır.

Gümrük Beyannamesi Şartı

Düzenlemeden önce ödeme işlemi tamamlanmış olan işlenmiş altının ithalatı için, gümrük beyannamesinin 60 gün içinde tescil edilmesi halinde belirlenen tüm ödeme şekilleri geçerli olacaktır.

Yeni düzenleme, yayımlandığı tebliğe göre yarından itibaren yürürlüğe girecektir.

Related Posts

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Tayvan’ın ABD ihracatında patlama

Tayvan’ın dış ticaret fazlası Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 156 artışla 12.07 milyar dolara yükseldi. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ihracat yıllık bazda yüzde 33.7 artarak 53.32 milyar dolara çıkarak tüm …

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…