The Annals of the Royal College of Surgeons of England dergisinde yayımlanan verilere göre, hastanelerde çocuklardan yabancı cisim çıkarılması için yapılan ameliyat sayısı giderek azalıyor.
Daily Mail’deki habere göre İngiltere’de temassız ödeme sistemleri 2007’de devreye girdi, 2012’den itibaren ise nakit kullanımı belirgin şekilde düştü. Bilim insanları, 2000-2022 yılları arasındaki hastane kayıtlarını inceledi ve nakit kullanımının azalmasıyla birlikte çocuklarda yutma veya buruna yabancı cisim sokma vakalarında belirgin bir azaltma tespit etti.
VAKALARDA YÜZDE 30’A VARAN DÜŞÜŞ
Araştırmaya göre 2012’den itibaren sindirim ve solunum yolları ile burun boşluğundan yabancı cisim çıkarılma vakalarında belirgin bir düşüş görüldü.
2012-2022 yılları arasında bu tür vakalar yıllık bazda yüzde 30 azaldı.
Çalışmanın baş yazarı ve kulak burun boğaz uzmanı Akash Jangan, “Madeni para yerine nakitsiz ödeme yöntemlerinin kullanılması, çocukların sağlığı için olumlu bir etki yaratmış gibi görünüyor. Bu, ameliyat ihtiyacını da azaltan bir faktör olabilir. Yaşam tarzımızdaki değişiklikler sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu tür ameliyatların azalması, sağlık kaynaklarının başka alanlara yönlendirilmesine de yardımcı olabilir” dedi.