İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul Depremleri Sonrası Yurttaşlar Arasında Panik

İstanbul’da yaşanan depremler sonrasında, yurttaşlar arasında büyük bir panik oluştu. Bazı yurttaşlar, oturdukları bölgelerde güvenli olmadıkları düşüncesiyle yeni ve depreme dayanıklı evler aramaya başlarken, diğerleri ise paniği atlatabilmek için şehir dışındaki yakınlarının yanına gitmek üzere harekete geçti.

Fırsatçılar, fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yaşanan bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada fırsatçılara karşı yurttaşları uyardı. Küçük, “Deprem sonrası özellikle yeni yapılan binalarda ve sağlam zeminli bölgelerde ev ve kiralık fiyatlarında önemli artışlar olduğu iletiliyor. Bu durumu açıkça deprem fırsatçılığı olarak tanımlayabiliriz. Bu şekilde bir fırsatçılığı kabul etmiyoruz. Artan talebe bağlı olarak, yeni konut stoğu ya da sağlam zeminli bölgelerdeki konut stoğunun yetersizliği nedeniyle fiyatlarda makul bir artış olabilir, ancak piyasa şartlarının dışında aşırı fiyat artışı yapanlara asla izin verilmemeli.” ifadelerini kullandı.

Küçük, Ticaret Bakanlığının bu konuda denetim yapması gerektiğini vurgularken, “Emlakçılar Odası ve Ticaret Odası gibi kurumların da meslek ahlakı dışı uygulamalara engel olmak için destek vermeleri, yaptırım uygulamaları ve istismara yönelik firmaları denetlemeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

Tüketicilere yönelik çağrıda bulunan Küçük, “Hepimiz bir panik ve korku içindeyiz, fakat bu panikle kötü niyetli satıcıların ağına düşmemeliyiz. Temkinli olmak ve sakin kalmak önemlidir. Piyasaların gerçek değerini bulması beklenmeli.” dedi.

Küçük ayrıca, fahiş fiyat artışı yapan emlakçılar ve satıcılar hakkında şikayetlerin Ticaret Bakanlığına ve Ticaret İl Müdürlüklerine yapılması gerektiğini belirtti.

GSM operatörlerinin altyapılarını güçlendirmesi gerektiğini belirten Küçük, “İletişim sorunları yaşamamak için operatörlerin yatırımlarını artırmaları talep edilmelidir. Yurttaşların ise panik yaparak telefonlara yüklenmemeleri, internet tabanlı uygulamaları kullanmaları önemlidir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Asya borsaları, ABD’nin Çin’e yönelik tarifelerinde geri adım sinyali vermemesiyle yön arayışında. Bölgedeki yatırımcılar temkinli davranırken, liderlerden gelen açıklamalar ticari gerilimlerin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor.

Brent petrolde yatay seyir – 24 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,21 dolardan işlem görüyor.

Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

Küresel piyasalarda, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sık değişen söylemlerinin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Washington’daki sunumunda iç talepteki ılımlı seyir, TL’nin reel değer kazanması ve maliye politikasıyla koordinasyonun dezenflasyonu desteklediğini belirtti.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisi tahmini

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir