Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Güneşin Deri Üzerindeki Etkileri

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, güneşin yaşamın kaynağı olduğunu ancak aynı zamanda deri kanserlerine, kırışıklıklara ve erken yaşlılığa neden olabileceğini belirtti.

Güneş hasarlarının zamanla birikmeye başladığını vurgulayan Yılmaz, “Güneş yanıklarının etkileri yaşam boyu deride kalır. Zamanla güneşin hasarları, lekeler, deri deformasyonları, kırışıklıklar veya hatta kanser şeklinde kendini gösterebilir. 5-6 aylık bir bebekken alınan güneş bile ilerleyen yıllarda hasarların görünür hale gelmesine sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasındaki yoğun güneş ışınlarına karşı korunmanın önemine değinen Yılmaz, güneş koruyucu kremler yanında şapka, uzun kollu giysi ve şemsiyenin de koruyucu önlemler olduğunu vurguladı. D vitamini üretimi için gerekli olan güneş ışınlarının kolumuza veya bacağımıza düşmesinin yeterli olduğunu, bu yüzden güneşin zararlı etkilerinden kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca Yılmaz, Avrupa’da dermatologlarla birlikte yürüttükleri “Euromelanom Projesi” kapsamında insan yüzünde güneşin hasarlarını vurgulamak amacıyla bebeklikten yaşlılığa kadar değişimleri gösteren görseller kullandıklarını aktardı.

“Güneş Yanıklarının Uzun Vadeli Etkileri”

Güneşin hasarları ve değişimlerini net bir şekilde görselleştirdiklerini belirten Yılmaz, kısa süreli tatillerdeki güneş yanıklarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Güneşin zararlı etkilerine karşı derhal önlem alınması gerektiğini ve güneşin hasarlarını unutmayan bir derinin, güneş yanığı geçirmiş kişilerde melanom riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Özellikle genç yaşlarda şiddetli güneş yanığı geçiren bireylerin ileri yaşlarda da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, lekelerin takip edilmesi ve gerektiğinde uzman desteği alınması gerektiğini belirtti. Güneş yanığından yıllar sonra bile melanom gelişme riski devam edebileceği için lekelerin sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.