Ev almak isteyenler bu rakamları görünce hayal kırıklığı yaşıyor

Türkiye’de Konut Edinme İsteği ve Finansman Oranları

Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenler için Merkez Bankası’nın faiz oranları oldukça önemli hale geldi. Hem ev sahibi olmak isteyenler hem de müteahhitler, faiz oranlarını dikkatle takip ediyor. Ancak Merkez Bankası’nın politika faizinde yapılan indirimler, konut kredisi faizlerinde aynı seviyede yansımadı.

Konut Kredisi Faiz Oranları ve Finansman Durumu

Bankalardan konut kredisi kullanmak isteyenler, %3 civarındaki faiz oranlarıyla karşılaşınca hayal kırıklığı yaşıyor. Örneğin, 1 milyon liralık bir finansman için 120 aylık vadede geri ödenecek miktar 3 milyonun üzerinde olabiliyor. Aylık taksitlerin 28 bin lira civarında olması ise orta gelirli vatandaşların bu fiyatlarla başa çıkamamasına neden oluyor. Ayrıca, 1 milyonluk bir krediyle büyükşehirlerdeki orta gelir seviyesine hitap eden konutları almak pek mümkün değil. Çünkü en uygun fiyatlı konuta sahip olabilmek için en az 3 milyon peşinat ve 1 milyonluk kredi şartı gerekiyor. Peşinatı olmayanlar ise ev sahibi olma imkanına sahip değiller.

Konut Fiyatları ve Konut Sahipliği Oranı

Yüksek enflasyon ortamında, müteahhitler işçi, arsa ve malzeme maliyetleri arttığını gerekçe göstererek konut fiyatlarını yükseltiyor. Bu durumda, konut finansman oranlarının düşük seyrinde kalması orta gelirli vatandaşların konut ihtiyacını artırıyor ve konut sahipliği oranını düşük tutuyor.

Sabit Gelirlilerin Durumu

İşsizler, emekliler ve asgari ücretle geçinenler gibi sabit gelirli kesimler, konut piyasasındaki durumdan en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Sabit gelirlerle artan konut fiyatları arasındaki uçurum, bu kesimlerin konut sahibi olma hayallerini zora sokuyor. Fiyatlar yükselirken finansman imkanları da zorlaşınca alt ve orta gelirli vatandaşlar konut edinmekte güçlük çekiyorlar.

CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl! Reklamdır

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Related Posts

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin ekonomisi deflasyon baskıları altında zorluk yaşıyor. Hükümet, aşırı fiyat indirimlerine karşı yeni düzenlemelerle piyasa istikrarını sağlamayı hedefliyor. Bu gelişmeler, küresel ekonomik dengeleri de etkiliyor.

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …