Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

SRT-H Adlı Robot, Otonom Bir Şekilde Ameliyat Gerçekleştirdi

SRT-H adı verilen robot, operasyon sırasında insan müdahalesine gerek duymadan kendi kararlarını aldı ve karşılaştığı komplikasyonlara anında adapte olmayı başardı. Yapılan araştırmalar sonucunda robotun lideri Axel Krieger tarafından “her koşulda ve her yönde ilerleyebilen, karşılaştığı her duruma akıllıca tepki verebilen otonom bir araç gibi” hareket ettiği belirtildi.

Ameliyat Model Üzerinde Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen test ameliyatı henüz canlı bir hasta üzerinde değil, detaylı bir model üzerinde gerçekleştirildi. Bu durum, robotun güvenliği açısından önemli bir test niteliği taşırken, insanlar üzerinde denemelerin henüz erken olduğunu ortaya koyuyor.

SRT-H, safra kesesi ameliyatı yapan cerrahların ölü domuzlar üzerindeki videoları ile eğitildi. Safra kesesi, sindirim sıvılarını yoğunlaştıran küçük ama hassas bir organ olduğundan operasyon, cerrahi robot açısından ciddi bir test niteliği taşıyor.

İnsan Cerraha Göre Oldukça Yavaş

Yapay zeka destekli robotlar cerrahi alanda yeni olsa da, uzaktan kontrol edilen cerrahi robotlar onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak otonom olarak karar verebilen sistemlerin gelişimi henüz başlangıç aşamasındadır.

Araştırmacılar, robotun halen bir insan cerraha göre oldukça yavaş olduğunu kabul ediyor. Bu durum, performansın artırılması gereken bir alan olarak ön plana çıkıyor. Ancak “ilk kez tam otonom ve doğru çalışan” bir sistemin geliştirilmesi, cerrahi robot teknolojisinin geleceği açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Science Robotics dergisinde yayımlanan makale, ilerleyen yıllarda bu teknolojinin gerçek hastalar üzerinde denenebileceğine ve sağlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırabileceğine işaret etmektedir.

Related Posts

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kısa süreli tatillerde meydana gelen güneş yanıklarının yıllar sonra deri kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekti. Özellikle sırt bölgesinde oluşan lekelerin fotoğraflanarak takip edilmesinin hayati önemde olduğunu belirtti. Cilt sağlığı için güneş koruyucu kullanımının ve gölgede kalmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti.