Borsada yatırımcı sayısında sert düşüş! Nedeni belli oldu

Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı düşüyor. Halka arz furyasıyla rekor seviyelere yükselen yatırımcı sayısı, son dönemlerdeki atmosfer nedeniyle ciddi geriledi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre aralık sonu itibarıyla yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867 olarak kaydedildi. Böylece son 2 ayda borsadan çıkan yatırımcı sayısı 912 bin oldu.

Pay senedi yatırımcı sayısı kasım sonu itibarıyla 8 milyon 220 bin kişi olmuştu. Yatırımcı sayısı, ekim ayında 8,6 milyon ile rekor seviyeye yükselmişti.

BORSADAKİ SERT HAREKETLERİN NEDENİ NE? 2024 YILI İÇİN TAHMİNİNİZ NEDİR?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş şu ifadeleri kullandı: 

Borsamızda artan faizlerin etkisi ile hem getiri açısından rakipleri çoğaldı hem de hisse taşımanın maliyeti artı. Atılan ortodoks politika adımlarıyla yabancı yatırımcı ilgisi oluşsa da borsadan çıkan yatırımcının yerini tam olarak dolduramadı ve endeks 7200 seviyesine kadar geri çekildi. 2024 yılına geldiğimizde ise BİST100 endeksinde ortodoks politikalara daha hızlı bir şekilde yaklaşılması durumunda tekrardan bir yükseliş trendine girebiliriz ve bu durumda 9000 seviyesi test edilebilir.

YENİ YILDA EN İYİ GETİRİ SUNAN YATIRIM ARACI HANGİSİ OLACAK?

2024 yılı beklentilerine baktığımız küresel piyasalarda faiz indirimlerinin konuşulacağı bir yıl olarak görmekteyiz. Bunun çoğunlukla piyasalara yansıdığını görmekteyiz ve bu noktada Fed cephesinden ilk önce sert söylemler duyabiliriz. Ancak bu sert söylemlerin ardından piyasalardaki geri çekilmenin bir alım fırsatı yaratacağı kanısındayız. İçeride ise faiz artırım döngüsünde zirve seviyelere yakın olsak da mali sıkılaşma adımlarının atılacağını görmekteyiz. Buna ek olarak TCMB’nin rezerv artırım politikasına hız verebileceğini ve bankalar üzerindeki regülasyonları yumuşatabileceğini hatta kaldırabileceğini de düşünüyoruz. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde altını döviz çiftleri takip edebilir. Borsa İstanbul’da ise hisse seçiminin önemli olduğu zaman diliminde doğru hisselerde konumlanılması halinde getiri bazında iyi sonuçlar oluşabileceğini değerlendiriyoruz.

ALTINDA REKOR SERİSİ DEVAM EDER Mİ, YENİ YIL TAHMİNİNİZ NEDİR?

Federal Rezerv’in faiz artırım politikasından faiz indirimi döngüsüne geçiş aşamasında, değerli emtia olan altına olan ilginin arttığını gözlemliyoruz. Fed’in faiz indirimleriyle birlikte altının getiri potansiyelinin yükseldiği dönemlerde, Rusya’nın BRICS ülkeleriyle birlikte ABD dolarının egemenliğinden kurtulma çabaları, alternatif arayışlarına altını dahil etmesi ve bu konunun önemli bir gündem maddesi haline gelmesi dikkat çekicidir. Konu siyasi bir boyut taşısa da, fiziki altın alımlarına yönelik işbirlikleri ve stratejik hamleler altın üzerinde katalizan bir etki yaratabilir.

2024 yılının ilk yarısında, majör merkez bankalarının enflasyon risklerinin hala gündemde olması nedeniyle faiz indirimine hızlı bir başlangıç yapamayabilecekleri ve bu durumun volatilite artışına neden olabileceği bir çerçevede, altının 2200 $ civarında fiyatlanacağını düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında ise enflasyonist risklerin ve yumuşak iniş senaryolarının netleşeceği bir konjonktürde, daha sağlıklı bir yükselişle 2400 $ seviyesinin öngörülebileceğini değerlendiriyoruz.
Yerel piyasada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezerv artırım politikasıyla birlikte döviz kurlarında olası yükselişin etkisi hissedilebilir. Bu doğrultuda gram altında 2400 TL seviyesinin görülebileceği tahmin edilmektedir. Yılın ikinci yarısında ise seçimlerin geride kalmasının etkisiyle 2700 TL seviyesinin test edilebileceğini öngörmekteyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir