Alerjik rinit, çocukların okul başarısını düşürüyor

Alerjik Rinit Nedir?

Burun mukozasının alerjik iltihabı olarak bilinen alerjik rinit, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ev içindeki ya da dışındaki toz, polen ve hayvan tüyleri gibi alerjenler bu sorunun başlıca sebebidir. Duyarlı olunan alerjene bağlı olarak mevsimsel şikayetler olabileceği gibi, hastalık yıl boyunca da sürebilir. Alerjik rinitte genellikle su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler öne çıkar. Ayrıca hastaların bir kısmında gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz nezlesi bulguları da görülür.

 

Çocukları Nasıl Etkiler?

Alerjik rinit özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi, sinüs ve kulak enfeksiyonlarının da daha sık görülmesinde önemli bir etkendir. Ancak hastalığın çocuklardaki en önemli etkilerinden biri, eğitim performanslarını düşürmesidir. Çocuk hastaların bu süreçte dikkat ve konsantrasyonları dağılır, okuldaki başarı düzeyleri geriler ve uyku kaliteleri bozulur.

 

Tedavi ve Hasta Eğitimi

Sorunun tanısı için hasta öyküsü ve fiziksel muayenenin önemli olduğuna dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sakine Işık, kan örneği alınarak ya da cilt yüzeyine alerjen enjekte edilerek gerçekleştirilen testlerin sonucuna göre uyguladıkları tedavilerle hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirtmektedir. Ayrıca duyarlı olunan alerjenden kaçınma ve buna uygun yaşam ortamının sağlanması için hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesinin de tedavinin önemli bir parçası olduğunun altını çizmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…