Nefes almamızı sağlayan akciğerlerimiz, kanın tüm bedenimize oksijen taşımasında çok değerli bir rol oynuyor.
Hayli hayati değere sahip olan akciğerler, tıpkı vakitte damarlardaki karbondioksitin de dışarıya atılmasını sağlıyor. Güçlü bir teneffüs sistemine sahip olmanın yolu ise akciğer sıhhatine âlâ gelen besinleri tüketmekten geçiyor.
Lakin sigara ve alkol üzere makus alışkanlıklar, akciğer sıhhatini olumsuz etkiliyor, kanserden kalp ve damar hastalıklarına pek çok rahatsızlığa neden oluyor. Bilhassa sigara tüketimi sonucunda nefes darlığı, öksürük, hırıltı üzere şikayetler baş gösterebiliyor.
Sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerde biriken nikotinin atılması ise epeyce uzun bir vakit alıyor. Bu ziyanlı alışkanlıkların olumsuz tesirlerinden en kısa müddette kurtulmanın yolu ise size önereceğimiz besinlerden geçiyor.
Sıhhatinize sağlık katacak bu besinler sayesinde, akciğerlerinizde biriken nikotini çarçabuk atıp tertemiz ciğerlere kavuşabilirsiniz.
Ayrıyeten bu besinler, bedeninizdeki iltihabı atmaya yardımcı oluyor, kanserle savaşan bir kalkan vazifesi görüyor ve denetimsiz kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor.
Pekala kendini temizleyebilen bir organ olan akciğerlere güzel gelen besinler hangileridir? İşte sizler için akciğer sıhhatini düzgünleştiren besinleri derledik.
Zencefil
Bitki çaylarında ve içeceklerde sıkça kullanılan zencefil, akciğerlerdeki toksik hususların dışarı atılmasında epey tesirli bir besindir.
Daha rahat nefes almanın anahtarı olan zencefil, nikotin üzere ziyanlı hususların biriktiği ciğerleri anında temizliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Hem taze hem de toz olarak kullanabileceğiniz zencefili, çaylarınıza ya da yemeklerinize koyarak tüketebilirsiniz.
Keçiboynuzu
Keçiboynuzu, akciğerlerin sıhhatini korumak için sistemli tüketilmesi gereken besinlerin başında yer alıyor.
Tüm ziyanlı toksinlerin atılmasını sağlayan keçiboynuzu, akciğerlerde adeta detoks tesiri yaratıyor ve kansere karşı koruyor.
Sarımsak
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, mevsim geçişlerinde gripten korunmak için tüketebileceğiniz bir besindir.
İltihap sökücü özelliğiyle öne çıkan sarımsak, nefes darlığı, hırıltı ve öksürüğün önüne geçiyor ve enfeksiyonların tedavisinde kıymetli rol oynuyor.
Sarımsağın yararlarından yararlanmanın en yeterli yolu çiğ olarak tüketmek olsa da çayını da yapabilirsiniz.
Elma
İçerisinde bol ölçüde C vitamini bulunan yeşil elma, akciğerde oluşacak hastalıklara karşı güçlü bir kalkan misyonu görüyor.
Bol ölçüde vitamin ve mineral barındıran yeşil elmanın antioksidan özelliği de bulunuyor. Günde 1 adet yeşil elma tüketmek, beden sıhhatini muhafazaya yardımcı oluyor.
Su
Şifalı bir içecek olan su, tüm bedeni ziyanlı toksinlerden arındırırken akciğerlerin de düzgün çalışmasını sağlıyor.
Yararını görebilmek için sistemli olarak günde 2,5 litre kadar su tüketilmesi gerekiyor.
Tere
İçerisinde pek çok faydalı vitamin ve mineral bulunduran tere, akciğer paklığı denilince akla birinci gelen besinlerden biridir.
Denetimsiz kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen tere, hem salatalarda hem de suya karıştırılarak tüketilebilir.
Okaliptüs
Direkt olarak tüketilmeyen lakin yağı aktarlarda bulunabilen okaliptüs, akciğerde oluşan tüm hastalıklarla savaşıyor.
Okaliptüs yağının içerisinde bulunan uçucu yağlar, akciğerde oluşan enfeksiyonun düzgünleşmesini sağlıyor ve nefes darlığı şikayetini gidermeye yardımcı oluyor.
Yeşil çay
Kilo vermek isteyenlerin sıkça tükettiği yeşil çay, aslında birçok sıhhat meselesine şifa oluyor.
Antimikrobiyal bir özelliğe sahip olan yeşil çay, akciğerlerde birikmiş mukusun yumuşayarak kolay kolay atılmasına yardımcı oluyor, balgam ve öksürük üzere rahatsızlıklara uygun geliyor.
Kereviz
Beslenme listenize kesinlikle eklemeniz gereken besinlerden biri olan kereviz, bedeni kanserojen olan tüm unsurlardan koruyor.
Birebir vakitte haşlama bir biçimde tüketilen kereviz, akciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor ve ileride oluşabilecek hastalıklara karşı müdafaa sağlıyor.
Ebegümeci
Çay olarak tüketebileceğiniz ebegümeci bitkisi, akciğer kanserine karşı koruyuculuğuyla biliniyor. Ebegümeci, tıpkı vakitte akciğerlerde biriken balgamın ve toksinlerin de atılmasını sağlıyor.
Üzüm çekirdeği
Epey besleyici bir meyve olan üzümün çekirdeği de bir o kadar sağlıklıdır. Bilhassa siyah üzümü çekirdekleriyle birlikte tüketmek, antioksidan tesiri gösteriyor ve akciğerlerdeki toksinlerin süratlice atılmasını sağlıyor.
Pancar
İçerisinde bol ölçüde demir ve folat barındıran pancar, nikotinle savaşan esas besinlerden biridir.
Kanserle savaşmada epeyce tesirli bu besin, birebir vakitte akciğerleri de toksinlerden arındırmaya yardımcı oluyor.
Zerdeçal
Altın baharat olarak bilinen zerdeçal, akciğerlerin temizlenmesinde hayli değerli bir rol üstleniyor.
İltihaplarla savaşıp kolay kolay bedenden atılmasını sağlayan bu baharatı, yemeklerinize hem renk hem de tat katmak için kullanabilirsiniz.