Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

1 Temmuz’dan itibaren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde artış yapılacak. Bu artışlar Yİ-ÜFE’ye endekslenerek Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek ve Resmi Gazete’de duyurulacak.

Önceki dönemde Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olan ÖTV artışları artık Cumhurbaşkanı’nın yetkisine geçti. Haziranda Yİ-ÜFE’deki aylık artış %2,46, 6 aylık artış %15,71 ve yıllık artış oranı %24,45 olarak gerçekleşti.

ÖTV tarifelerine göre bazı ürünlerde artışlar olacak

ÖTV artışlarıyla otomobil, akaryakıt, sigara, içki gibi ürünlerin fiyatları yükselecek. Akaryakıt ürünleri LPG’den mazota, benzinden başlayarak farklı Oranlarda zamlanacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkisi

Cumhurbaşkanı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde maktu ÖTV artışları belirleyecek. Ayrıca, akaryakıt ve otomobil gibi ürünlerdeki ÖTV artışlarını belirleme konusunda da yetkili olacak.

ÖTV artışlarıyla enflasyon da yükselecek. Bu nedenle ekonomi yönetimi artışları dengede tutmak için çaba gösterecek. Yapılacak toplantıların ardından 1 Temmuz’dan geçerli olacak yeni ÖTV tarifeleri ve vergi artışları Resmi Gazete’de duyurulacak.

Akaryakıt fiyatları ve enflasyon

Akaryakıt fiyatlarındaki zamlar enflasyonu artırabilir. Temmuz ayı enflasyonunun kontrol altında tutulması için tedbirler alınacak. Ancak yeni zamlar enflasyonu etkileyebilir.

ÖTV artışlarıyla hazineye ek gelir sağlanacak ve pek çok mal ile hizmetin fiyatlarında artışlar yaşanacak. Örneğin, akaryakıt ürünlerine yapılacak 1 liralık artış hazineye günlük 95 milyon lira ek gelir getirecek.

ÖTV artışlarıyla hazineye aylık 5,5 milyar lira ilave gelir sağlanması bekleniyor. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki artışlarla birlikte hazineye ek vergi geliri artışı 10-12 milyar liraya kadar yükselebilir.

Related Posts

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin ekonomisi deflasyon baskıları altında zorluk yaşıyor. Hükümet, aşırı fiyat indirimlerine karşı yeni düzenlemelerle piyasa istikrarını sağlamayı hedefliyor. Bu gelişmeler, küresel ekonomik dengeleri de etkiliyor.

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …

Birçok kişi panikle telefonunu kontrol ediyor… SIM takası saldırısı nedir?

Cep telefonunuz sadece sosyal medya ya da mesajlaşma aracı değil, artık cebinizdeki banka şubesi. Peki ya biri, numaranızı çalıp hesabınızı boşaltırsa? Son dönemde artan SIM kart dolandırıcılığı, sessizce ilerliyor ama sonuçları yıkıcı.

Yerli ve milli yapay zekâ için girişimler destekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve özgün yeni yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.