AB, belirsizlikten rahatsız oldu, ABD ile tarife anlaşması için harekete geçti

AB ve ABD Arasında Tarife Anlaşması Yolda

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’den sonra tarife konusunda bir ticaret anlaşması yapma hedefini gündemine aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

9 Temmuz’a Kadar Anlaşma Yapılabilir

Von der Leyen, AB liderlerine ABD ile yürütülen ticaret görüşmelerinin mevcut durumunu anlattı. Geçen haftaki Kanada’daki G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan olumlu görüşmenin ardından 9 Temmuz’dan önce bir anlaşma sağlama konusunda tarafların çalışmalarını hızlandırmaya karar verdiklerini belirtti. Von der Leyen, “ABD tarafından müzakerelerin ilerletilmesine yönelik son belgeyi bugün aldık. Bu belgeyi değerlendiriyoruz. Anlaşmaya hazırız, ancak tatmin edici bir sonuç çıkmazsa hazırlıklı olacağız.” dedi.

Von der Leyen, liderlere dünya genelindeki ülkelerle yapılacak serbest ticaret anlaşmaları için çeşitli seçenekler sunduklarını belirtti. En dikkat çekici seçenek olarak, Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma (CPTPP) olduğunu vurguladı.

“Netlik Ekonomik İşler İçin Hayati”

AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ise ekonomi için belirsizliğin en kötü senaryo olduğunu belirterek net bir mesajın önemine vurgu yaptı.

“Sıfır tarife, tarifelere kıyasla çok daha faydalı bir seçenektir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede netlik sağlayacak adımlar atmalıyız.” — Antonio Costa

Yüksek Gümrük Vergileri Hala Gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından AB’ye karşı uyguladığı gümrük tarifeleri halen geçerliliğini koruyor. ABD, AB’den ithal edilen çelik ve alüminyuma %50, otomotiv ürünlerine %25 ve diğer bazı ürünlere ise %10 oranında ek gümrük vergisi uyguluyor.

AB, kendi çıkarlarını koruyacak ve transatlantik ticaret dengesini sağlayacak adımlar atmaya hazırlanıyor. Görüşmelerin seyrinin yakın zamanda netleşmesi bekleniyor.

Related Posts

Enerjide süper izin yasalaştı: Sökülen zeytinin yerine iki katı dikilecek

Enerjide ‘süper izin’ teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Kanunla zeytinlik alanlarda kamu yararı çerçevesinde maden faaliyetlerine izin verilebilecek. Sökülen ya da taşınan zeytin ağaçlarının yerine iki katı kadar zeytin ağacı dikilecek. Enerji ve madencilikte ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanan izin süreçleri 18 ay daha kısalacak. Ruhsat süreçlerinde öngörülebilirlik sağlanacak. Kamu gelirlerinde azalma olmadan sektör desteklenecek.

Konserdeki görüntüler Astronomer’da ayrılık getirdi

Milyar dolarlık dev yazılım şirketi Astronomer’ın CEO’su Andy Byron ve İnsan Kaynakları Şefi Kristin Cabot’un gündem olan Coldplay konserindeki öpücük kamerası görüntülerinin ardından, iki isim şirket yönetimi tarafından zorunlu izne çıkarıldı …

Çocuklar Savaş Sonrası Ailelerini Destekliyor

Şam’da savaş sonrası çocuklar, Hamidiye Çarşısı’nda soğuk meşrubat satarak ailelerine destek oluyor.

Rekabet Kurumu’ndan Mastercard ve Visa’ya Soruşturma

Rekabet Kurulu, Mastercard ve Visa hakkında yurt dışı işlemlerle ilgili soruşturma başlattı.

Bilecik’te Trafik İhlali Yapan Sürücülere Ceza

Bilecik’teki Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi kavşağında kural ihlali yapan sürücüler tespit edildi ve toplamda 3 bin 972 TL ceza uygulandı.

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti