Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Akıllı Gözlükler Teknoloji Dünyasında Yükselişte

Sanal gerçeklik gözlükleri dışında akıllı gözlükler de artık teknoloji dünyasının vazgeçilmez ürünleri arasına girdi. İlk etapta kulaklık gibi kullanılan akıllı gözlüklerin ardından artık Ray-Ban Meta gibi video kaydı yapabilen, yapay zeka uygulamaları ile eşleşik çalışabilen birçok gözlük modeli bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde ise sanal gerçeklik gözlüğünü piyasaya çıkaran Apple, hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha hedef odaklı modeller için harekete geçti.

Bloomberg’in raporuna göre Apple’ın ilk etaptaki hedefi Meta akıllı gözlüklerine rakip olacak, potansiyel akıllı gözlükler üretmek. Firmanın bu hedefine yaklaşmak ve her zaman olduğu gibi kendine has çizgisini devam ettirmek için yeni bir çip üzerinde hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Gelen bilgilere göre firmanın üzerinde çalıştığı bu çip, temelde Apple Watch için kullanılan çiplere dayanıyor. Ancak şirketin bu çip üzerinde bazı özelleştirmeler yaptığı, yeni eklemeler ile birlikte akıllı gözlüğün sahip olabileceği “birden fazla kamerayı” idare edebilecek şekilde yeniden tasarladığı da belirtilmiş. Apple, söz konusu çipin seri üretimine 2026’nın sonunda ya da 2027’de başlanmasını istiyor, dolayısıyla gözlükler de bu zaman dilimi sonrasında duyurulacaktır. En iyi ihtimalle 2027 yaz döneminde bir duyuru ile karşılaşma ihtimalimiz var.

Diğer taraftan Apple’ın ayrıca artırılmış gerçeklik kullanan gözlükler üzerinde de çalıştığı bildiriliyor ki bu da Meta’nın peşinde olduğu şeye benziyor. Meta geçtiğimiz yıl Orion gözlüklerini tanıtmıştı. Bu gözlükler halka satılmayacak olsa da şirket bu gözlüklerin ikinci neslinin tüketicilere satılmasını bekliyor ve gözlüklerin 2027’de piyasaya sürülebileceği ön görülüyor. Yani 2027 yılı için akıllı gözlük pazarında şimdiden sıkı bir rekabet olacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca Apple’ın kamera donanımlı Apple Watch ve Airpods için de çipler geliştirdiği ve bu çiplerin “2027 civarında” hazır olması planlanmış. Rapora göre şirket ayrıca yeni M serisi çipler ve özel yapay zeka sunucu çipleri de geliştiriyor.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.

Avrupa şampiyonu milli halterci Harun Algül’ün hedefi olimpiyat madalyası

Gaziantepli milli halterci Harun Algül, Moldova’da düzenlenen 2025 Avrupa Halter Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Halterci amcasının izinden gittiğini söyleyen Algül, hedefini ise 2028 Los Angeles Olimpiyatları’na katılarak şampiyonluk olarak belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir