Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Soğuk Hava Dalgası Meyveleri Vurdu: 34 İlde 16 Meyve Türü Hasar Gördü

10-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonucu oluşan zirai don, 34 ildeki 16 meyve türünü olumsuz etkiledi. AA’nın derlediği bilgilere göre, hububat ürünleri ise bu durumdan fazla etkilenmedi.

Zarar gören meyve türleri arasında kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandarin, erik ve Antep fıstığı bulunuyor.

Olayın ardından Bakanlık yetkilileri, sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda, il ve ilçe tarım müdürlükleri üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Budama Kesim İşlemine Dikkat!

Üreticilerden, ağaçlar üzerinde herhangi bir budama kesim işlemi yapmamaları isteniyor. Budama işlemi için dondan zarar gören bölgelerin tam olarak belirlenmesi beklenmeli.

Ağaçlar üzerindeki küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde, monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusitle ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor.

Meyve bahçelerinde kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmasını engellemek için sürüm yapmak isteyen çiftçilerin kültivatörle yüzeysel sürüm yapmaları öneriliyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programları devam ediyor. Toprak yapısının iyileştirilmesi ve azotlu gübrenin kontrolsüz kullanılmasının önlenmesi gerekiyor.

Ayrıca, zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanması da büyük bir önem taşıyor. Don olayının ardından ülkede stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmadığı belirlendi. Çiftçilere, tarım sigortası yaptırarak bu tür afetlerden daha az etkilenmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Tayvan’ın ABD ihracatında patlama

Tayvan’ın dış ticaret fazlası Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 156 artışla 12.07 milyar dolara yükseldi. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ihracat yıllık bazda yüzde 33.7 artarak 53.32 milyar dolara çıkarak tüm …

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …