Kutsal kabul edien ‘Taranaki Dağı’na tüzel kişilik statüsü






Yeniden Yazılmış Haber Metni

Taranaki Dağı Artık “Taranaki Maunga” Olarak Anılacak

Yerli halkın kullandığı ifadelerden “Taranaki Maunga” adının verilmesi, parlamentoda oy birliğiyle onaylanan yasayla kararlaştırıldı. Maoriler için ata kabul edilen Taranaki’ye, tüzel kişilik statüsü verilerek bir insanın sahip olduğu hak ve sorumluluklar tanındı.

İngilizlerin ülkeyi sömürgeleştirmesinin ardından Maorilerden çalındığı kabul edilen dağ, yasayla çevresindeki tepe ve topraklarıyla bir bütün olarak kabul ediliyor, “tüm fiziksel ve metafiziksel unsurlarla” yaşayan manevi bir varlık olarak görülüyor.

Yeni Zelanda Kültür, Sanat ve Tarihi Miras Bakanı Paul Goldsmith, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Dağ, uzun zamandır onurlandırılan bir ata, fiziksel, kültürel ve ruhani bir besin kaynağı ve son dinlenme yeri olmuştur” dedi.

Te Pati Maori Partisi Eş Başkanı Debbie Ngarewa-Packer, yasanın parlamentodan geçmesinin ardından “Bugün Taranaki, adaletsizliğin, cehaletin ve nefretin prangalarından kurtuldu” değerlendirmesinde bulundu.

2 bin 518 metre yüksekliğindeki karla kaplı sönmüş volkanik dağ olan Taranaki, turizm, yürüyüş ve kar sporları için popüler bir destinasyon konumunda bulunuyor. Yeni Zelanda’da benzer kararlar daha önce bir nehir ve kutsal sayılan toprak parçası için de alınmıştı.


Related Posts

ABD’de gayriresmi ‘Kıbrıs’ zirvesi düzenlenecek

Birleşmiş Milletler (BM), 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde New York’taki genel merkezde, Kıbrıs konusunda tarafların bir araya geleceği gayriresmi toplantı yapılacağını açıkladı. Toplantının, diyaloğu sürdürme ve mart ayından bu yana kaydedilen ilerleme hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı sunacağı ifade edildi.

Erdoğan’ın yeniden adaylık formülü Cumhur’da çatlak mı yarattı? Bahçeli ve Mehmet Uçum ters düştü

MHP lideri Devlet Bahçeli kasım ayında yeni Anayasa tartışmalarıyla Erdoğan’ın yeniden adaylığını gündeme getirdi. Erdoğan’ın yeniden adaylık formülü Cumhur’da çatlak mı yarattı? Bahçeli ve Mehmet Uçum ters düştü.

Japonya’da halen 100 bin atom bombası mağduru yaşıyor: ‘Hibakuşaların’ en yoğun olduğu yer Hiroşima

Japonya’da “hibakuşa” olarak bilinen atom bombası mağdurlarının sayısının 100 binin altına düştüğü bildirildi. Atom bombası mağdurlarının en yoğun yaşadığı eyaletler Hiroşima (48 bin 310), Nagazaki (23 bin 543) ve Fukuoka (3 bin 957) olarak kayda geçti.

Polise direnen şüpheli bacağından vuruldu: O anlar kamerada

Bursa’da polis ekiplerinin uyarılarına rağmen üzerlerine yürüyün şüpheli bacağından vurularak etkisiz hale getirildi.

Özel sektör öğretmenlerine yürüyüş esnasında gözaltı

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin talepleri için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan öğretmenler Ziya Gökalp Caddesi üzerinden sendika il binasına yürümesi esnasında gözaltına alındı.

Hatimoğulları’ndan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne operasyona tepki: Gafletten bir an önce vazgeçilmelidir

Hatimoğulları’ndan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne operasyona tepki: Gafletten bir an önce vazgeçilmelidir