Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Uykunun güzellik sırrı

Uykunun Güzellik Sırları: Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’dan İlginç Açıklamalar

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugün Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazısında uykunun sağladığı güzellik sırlarını detaylı bir şekilde ele aldı.

Uykunun güzelliğe olan etkileri hakkında bilimsel veriler paylaşan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “İyibir gece uykusunun sizi gerçekten güzelleştirebileceğini gösteren net ve açık bilimsel veriler var” ifadelerini kullandı.

Kolajen Üretimi ve Etkileri

Müftüoğlu’nun belirttiğine göre, “güzellik uykusu” kavramının biyolojik temelleri bulunmaktadır. Manchester Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar, mükemmel bir gece uykusunun ardından kişinin ‘papatya kadar taze görünebileceğini’ ve bunun nedeninin uyku esnasında artan ‘kolajen üretimi’ olduğunu ortaya koymuşlardır.

“Uyku Esnasında Kolajen Yenileniyor”

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kolajenin vücuttaki en yaygın proteinlerden biri olduğunu ve vücut yapısının temel bileşenlerinden biri olduğunu vurgulamıştır. Kolajen, cildin yanı sıra tendonlar, kirişler, kıkırdak ve kemikler de dahil olmak üzere vücudun birçok alanını desteklemektedir. Kolajenin yaşla birlikte azalması durumunda vücutta yıpranma meydana gelmektedir. Bu yapı her gece uyku sırasında yenilenmekte ve genlerimiz tarafından kontrol edilmektedir.

(HÜRRİYET)

Kolajen Takviyelerinin Etkisi

Müftüoğlu, kolajen kaybını azaltmak için kullanılan takviyelerin aslında kolajen üretimi için gerekli olan aminoasitlerden oluştuğunu belirtmiştir. Kaliteli bir kolajen peptit ürünü kullanıldığında fayda sağlanabileceğini dile getirirken, kolajen aktivatörü olarak adlandırılan ürünlerin de damar yoluyla kullanılarak etkili olabileceğini vurgulamıştır.


Anadolu İnsanının Tanıştığı Bale: Osmanlı İmparatorluğu Döneminde

Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?

Related Posts

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kısa süreli tatillerde meydana gelen güneş yanıklarının yıllar sonra deri kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekti. Özellikle sırt bölgesinde oluşan lekelerin fotoğraflanarak takip edilmesinin hayati önemde olduğunu belirtti. Cilt sağlığı için güneş koruyucu kullanımının ve gölgede kalmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti.