Çocukların yüzde 24’ü yaşlarına uygun olmayan oyun oynuyor

Çocukların Yüzde 24’ü Yaşlarına Uygun Olmayan Oyun Oynuyor

Gençler arasında popüler bir zaman geçirme yöntemi olarak bilgisayar oyunları oynamak, Türkiye’deki çocukların yüzde 32’sinin haftada 1-3 kez birkaç saat bilgisayar oyunu oynadığını gösteren ankete göre günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Aynı ankete göre, Türkiye’deki çocukların yüzde 33’ü ise günde 1-2 saat oyun oynamaktadır.

Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesindeki ebeveynlerin yarısı (yüzde 47) çocuklarının yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynadığına inanmaktadır. Türkiye’de bu oran yüzde 24’tür. Araştırma, erkek çocuklarının kızlardan daha fazla yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynama eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Ankete katılan çocukların yüzde 50’si ve yüzde 43’ü bilgisayarlarında oyun oynarken yaş kurallarını ihlal ettiklerini belirtmişlerdir.

Kaspersky META Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, ebeveynlerin genellikle çocuklarının bilgisayar oyunlarına harcadıkları zaman konusunda endişeli olduklarını belirtmiştir. Jedidi, ebeveynlere, çocukların dengeli bir yaşam sürdürmeleri için gereken unsurlara dikkat etmelerini ve video oyun endüstrisindeki gelişmeleri takip ederek çocuklarının oyun tercihlerini anlamalarını önermektedir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının oyun oynarken işaretlenen yaş sınırlarına uymalarını sağlamaları gerektiğini vurgulamaktadır. Jedidi, günümüzde eğitici içeriklere sahip birçok oyunun bulunduğunu da hatırlatarak, çocuklara sadece oyun oynamayı yasaklamamalarını, ancak bir denge bulmalarını önermektedir.

Kaspersky, çocukların çevrimiçi ortamda güvende olmalarını sağlamak için ebeveynlere şu önerilerde bulunmaktadır:

  • Çocuklarınızın oynadığı oyunlara ilgi gösterin ve bu oyunları deneyerek çocuğunuzun ilgi alanlarını daha iyi anlayın. Bu, aile içinde güven oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzun fazla oyun oynadığını fark ederseniz, nedenlerini araştırın ve alternatif aktiviteler sunmaya çalışın. Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin ve farklı hobilerle ilgilenmelerine destek olun.
  • Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği tehlikeler hakkında bilgi sahibi olun ve onlara bu konuda rehberlik edin. Siber tehditlere karşı nasıl korunabileceklerini ve dolandırıcılık girişimlerini nasıl fark edebileceklerini öğretin.
  • Çocuğunuzun cihazında Kaspersky Safe Kids gibi bir ebeveyn kontrol programını kullanarak onların çevrimiçi deneyimlerini yönetin. Bu program, cihaz üzerine yüklenen uygulamaları denetlemenize ve kullanım saatlerini belirlemenize olanak tanır.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.

Avrupa şampiyonu milli halterci Harun Algül’ün hedefi olimpiyat madalyası

Gaziantepli milli halterci Harun Algül, Moldova’da düzenlenen 2025 Avrupa Halter Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Halterci amcasının izinden gittiğini söyleyen Algül, hedefini ise 2028 Los Angeles Olimpiyatları’na katılarak şampiyonluk olarak belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir